Tuesday 31 January 2017

Romanian for the Leaving Certificate

Din 2007 elevii români din Irlanda au posibilitatea de a da limba română la bacalaureat. Toate subiectele care s-au dat în anii anteriori pot fi găsite aici și aici.

Examenul este numai scris, nu există o probă orală, și se bazează pe un text care este de obicei de dificultate medie. Punctajul maxim care se poate obține este 100 de puncte.

Structura examenului este următoarea:

Partea I (la care se poate obține un total de maxim 30 de puncte) are cinci subpuncte:

Subpunctul 1
Candidații primesc cinci cuvinte sau expresii din text pe care trebuie să le explice prin sinonime sau perifraze.

Subpunctele 2 - 5
Acestea sunt patru întrebări cu referire directă la text. Unele dintre ele pot cere informații prezentate în text iar altele necesită argumentare proprie pe baza textului.

Partea a II-a (la care se poate obține un punctaj maxim de 30 de puncte) necesită scrierea unui comentariu de aproximativ 100 de cuvinte pornind de la o afirmație din text.

Partea a III-a și ultima (la care se pot obține maxim 40 de puncte) cere candidaților să scrie un comentariu de aproximativ 300 de cuvinte pe o temă la alegere din două sugerate. De obicei o temă are referire la tema textului dat iar cealaltă este un citat fără referire la textul dat.

Criteriile de notare sunt următoarele:

La partea I, răspunsuri corecte bazate pe text și exprimate cu propriile cuvinte, identificarea corectă a unor detalii din text, buna înțelegere a textului și exprimarea succintă și corectă a ideilor personale referitoare la anumite idei din text.

La părțile a II-a și a III-a, următoarele criterii sunt luate în considerare:

1. Claritatea scopului - candidatul înțelege întrebarea și răspunde într-un mod clar (30%)
2. Coerența răspunsurilor - candidatul folosește textul într-un mod propriu gândirii sale; ideile sunt exprimate structurat și logic (30%)
3. Eficiența limbajului - candidatul demonstrează că stăpânește limba destul de bine pentru a-și exprima clar și cursiv ideile și opiniile (30%)
4. Respectarea regulilor de gramatică, ortografie și punctuație (10%).


No comments:

Post a Comment